رکورد انتقال داده به ۱٫۸۴ پتابیتبرثانیه روی یک کابل فیبرنوری رسید
سرعت انتقال داده فیبر نوری یکی از مهمترین موضوعات محققان در پژوهش هایشان می باشد.
کل پهنای باند اینترنت در هر ثانیه حدود یک پتابیت است. اکنون دانشمندان دانمارکی موفق شدهاند با کمک تراشهی فوتونی و تقسیم پرتوهای لیزر به رنگهای مختلف روی یک کابل فیبرنوری، به سرعت انتقال دادهی خارقالعادهی ۱٫۸۴ پتابیتبرثانیه دست یابند.
در پنج سال گذشته، گسترش راهکارهای محاسباتی مبتنیبر هوش مصنوعی و افزایش تعداد پلتفرمهای پخش آنلاین بازی و فیلم نیاز به پهنای باند اینترنت را بسیاز زیاد کرده است. این در حال است که نرخ کل انتقال دادهها در سرتاسر جهان اکنون حدود یک پتابیتبرثانیه می باشد.
درحالحاضر، شاهد ارائهی سرعتهای بیش از ۲٫۵ و حتی ۱۰ گیگابیتبرثانیه هستیم . بهنظر میرسد بهزودی به محدودیتهای کابلهای فیبرنوری قدیمی نزدیک میشویم. اما درصورتیکه کابلها همچنان امکان انتقال سریعتر دادهها را داشته باشند چه؟
این میزان تقریباً دوبرابر پنهای باند کنونی جهان است. محققان در این پژوهش از تراشهی فوتونی بهره برداری کرده اند.
روش کار چگونه است ؟
بهنوشتهی NotebookCheck، تیم دانشمندان دانمارکی به رهبری آسبیورن آرواد یورگنس، جریان داده را در ۳۷ خط مربوط به هر رشتهی فیبرنوری در کابل تقسیم کردند. سپس هر خط به ۲۳۳ جریان کوچکتر تقسیم شد. این تقسیم با فرکانسهای رنگی مختلف در طیف نوری مطابقت داشتند؛ بنابراین، دانشمندان یک پروتکل «انتقال فضا و طولموج موازی» میان دو نقطه با فاصلهی ۷٫۹ کیلومتر ایجاد کردند.
ازآنجاکه روشهای امروزی نمیتواند چنین سرعتهای سرسامآوری را اندازهگیری کنند. دانشمندان تکههای ساختگی دادهها را ازطریق هر جریان کوچک ارسال و پنهای باند حاصل از همهی جریانها را با یکدیگر جمع کردند. دستگاهی که تقسیمکنندهی لیزر و پردازندهی کدک نور را ادغام میکند. ابعادی بهاندازهی یک جعبهی کبریت خواهد داشت که شبیه فرستندههای لیزری تکرنگ کنونی است.
اگر بتوان سرعت ۱٫۸۴ پتابیتبرثانیه را برای فواصل طولانیتر نیز حفظ کرد. شرکتهای ارائهدهندهی خدمات اینترنت (ISP) میتوانند فقط با جایگزینی دستگاههای کدک لیزری خود با نمونههای جدید و استفاده از زیرساخت کابلهای فیبرنوری کنونی، سرعتهای بسیار بیشتری را به مشتریانشان ارائه دهند. یک کدک تقسیم لیزری جدید بهطورمؤثر میتواند پنهای باند را تا ۸۲۵۱ برابر افزایش دهد.